Citygsm

iPhone 15: wachten op snelladen? We hebben goed en slecht nieuws

Het goede nieuws is dat de iPhone 15s sneller zouden moeten kunnen worden opgeladen dan hun voorgangers. Maar helaas moet je misschien opnieuw betalen om ervan te genieten…

Volgens een reeks lekken zou Apple de komst van USB-C en het verdwijnen van de Lightning-poort aangrijpen om de iPhone 15 sneller op te laden. Voor de goede orde, de iPhone 14/14 Plus halen niet meer dan 20W. De iPhone 14 Pro/ 14 Pro Max daarentegen kan oplopen tot 27W. Het duurt ongeveer een half uur om 50% van de batterijduur te herstellen.

Op dit gebied zijn iPhones grotendeels voorbijgestreefd door Android-smartphones. Sommige referenties bieden een oplaadcapaciteit van meer dan 100W. Dit is het geval met Xiaomi’s Redmi Note 12 Explorer Edition, die een 210W lading biedt, of een volledige lading in negen minuten.

Een nieuw rapport van Ming-Chi Kuo, een bekend analist, bevestigt de geruchten. Volgens hem zou Apple de iPhone 15 inderdaad sneller moeten opladen. De informant geeft niet aan hoe ver het bedrijf zou kunnen gaan. Het is moeilijk voor te stellen dat Apple plotseling een inhaalslag maakt door over te schakelen op 65W of 100W laden. We verwachten eerder een gematigde verbetering.

Geen MFI lader? Geen snelladen

Aan de andere kant beweert Ming-Chi Kuo dat Apple sneller opladen zal voorbehouden aan opladers met het stempel MFi (Made for iPhone). Als u een niet-gecertificeerde USB-C-lader gebruikt, moet u snelladen voor iPhone 15s worden geweigerd.

“Ik geloof dat Apple de snelle laadprestaties van MFi-gecertificeerde laders voor de iPhone 15 zal optimaliseren”, zegt Kuo voorzichtig in een post op Medium.

Gebruikers die nog niet hebben geïnvesteerd in een compatibele lader zullen opnieuw moeten betalen. Apple zal namelijk de oplader die nodig is voor snelladen niet aan kopers verstrekken. Sinds 2020 stopt de Californische groep geen stroomadapter meer in de doos, om ecologische redenen.

Gecertificeerde laders zijn systematisch duurder dan laders van derden. De 20 W USB-C lader van Apple voor iPads kost in de Franse Apple Store bijvoorbeeld 25 euro. Er is ook een 35W stroomadapter verkrijgbaar voor 65 euro. Ter vergelijking: Amazon verkoopt een overvloed aan 20W laders van derden voor minder dan 15 euro. Ondanks de hogere prijs valt te verwachten dat veel gebruikers zich naar de officiële opladers van Apple zullen haasten om van het snelladen te profiteren.

De toekomst van Apple opladers en kabels

De overstap naar USB-C moet ook veel gebruikers die alleen USB-A-adapters hebben overtuigen om te investeren in een nieuw accessoire, meent de financieel analist. Ming-Chi Kuo verwacht dat het merk tot 240 miljoen 20W USB-C laders zal verkopen in 2023, een stijging van 40% in één jaar. Volgens Kuo kunnen “toekomstige iPhone 15-gebruikers meer dan één USB-C-lader kopen” om aan hun behoeften te voldoen.

Maar dat is niet alles. iPhone 15-kopers hebben ookeen MFi-gecertificeerde USB-C-kabel nodig om de maximale oplaadsnelheid te bereiken. U kunt geen niet-gecertificeerde kabel gebruiken voor snelladen, zelfs niet als u een officiële lader hebt gekocht. Dit is minder een probleem omdat Apple bij zijn iPhones een gratis oplaadkabel in de doos blijft doen. Een officiële USB-C MFi kabel zou daarom in de iPhone 15 doos moeten zitten, net als in de iPhone 14 doos.

Merk op dat USB-C laders en kabels nog steeds compatibel zijn met iPhone 15. U kunt de batterij zonder problemen opladen, maar de oplaadsnelheid is beperkt. Om de functies van de iPhone ten volle te benutten, zullen klanten die al meer dan 1.000 euro hebben betaald, worden gevraagd een nieuwe oplader te kopen… tenzij ze er al een hebben voor hun iPad.

Ter herinnering: Apple lanceert de iPhone 15 naar verwachting in september 2023. Behoudens verrassingen zou de line-up bestaan uit een iPhone 15, een iPhone 15 Plus, een iPhone 15 Pro en een iPhone 15 Pro Max, mogelijk omgedoopt tot Ultra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
Shopping cart close